Széchenyi 2020

Idén is mérték az uniós tagállamok digitális fejlettségét

Az Európai Bizottság 2014 óta követi nyomon a digitális fejlettséggel kapcsolatos tagállami eredményeket, és teszi közzé a Digitális Gazdaság és Társadalom Indexről (DESI) szóló éves jelentéseket. 

A digitális gazdaság és társadalom fejlettségét mérő 2022. évi mutató alapján Magyarország a 27 uniós tagállam között a 22. helyen áll, ami egyel jobb eredmény, mint a tavalyi 23. helyezés. 

 A felmérés eredményei alapján általánosságban elmondható, hogy a magyar vállalkozások többsége 

nem használja ki a digitális technológiák kínálta lehetőségeket. A vállalatoknak csupán a 21%-a használ vállalatierőforrás-tervezési szoftvert az információk elektronikus megosztására – ellentétben a 38%-os uniós átlaggal –, illetve 13%-uk alkalmaz elektronikus számlázást – szemben a 32%-os uniós átlaggal. Hasonló a helyzet a fejlett technológiák esetében: a mesterséges intelligencia, a felhőszolgáltatások és a nagy adathalmazok tekintetében Magyarország szintén jóval az uniós átlag alatt teljesít, mert ezen szolgáltatások igénybevétele 3% és 21% között mozgott, szemben a digitális évtized 2030-ra kitűzött 75%-os célkitűzésével. 

 Jól látható, hogy a magyar gazdaság jelentős része nem szentel elegendő figyelmet a vállalkozása alapvető működése közben termelődő adatoknak, és azok nem kerülnek újra felhasználásra, illetve nem támogatják a vezetői döntési folyamatokat. Adatok nélkül azonban a mesterséges intelligencia alapú fejlesztések is sokkal kevésbé hatékonyak. Emellett a kkv-k kiemelt szakpolitikai figyelmet igényelnek, ugyanis csupán 34%-uk rendelkezik legalább alapszintű digitális intenzitással – szemben az 55%-os uniós átlaggal, és a digitális évtized legalább 90%-os célkitűzésével. 

 

A 2022-es DESI felmérés tanulmányai letölthetők innen angol és magyar nyelven. 

Bővebb beszámolót az alábbi cikkben olvashat a témáról. 

 

Betöltés..