Széchenyi 2020

Gépi látás és járműdetektálás

#demó

Ha a közúti forgalom adatait gyűjtjük, akkor a lehetőségeink igen széles körben mozognak.

Gyűjthetjük akár az autók típusát, színét, számát, vagy egyéb külső jegyeit, de figyelemmel kísérhetjük a forgalmi adatokat is, például azt, hogy hol a leggyakoribb a torlódás vagy a baleset, a szabálytalanság.

A forgalmi adatgyűjtés során az érzékelők által észlelt információk folyamatosan, közel valós időben érkeznek be és értékelődnek ki. Tekintettel arra, hogy az adatkommunikációból is adódik késleltetés, közel valós idejű információnak tekintjük a legfeljebb 15 percen belül feldolgozott és döntéshozásra felhasznált adatot. Online mérésekre elsősorban a helyi, operatív irányítást végző berendezéseknek, rendszereknek van szüksége, amelyek adatkiszolgálása csak gyorsan és folyamatosan frissülő adatokkal lehetséges. Ilyenek lehetnek a GPS alapú útvonaltervező eszközök, dugótérképek. Offline mérési adatokról beszélünk, ha a begyűjtött információk nem azonnal kerülnek feldolgozásra. Ezek az adatok alapozhatják meg például a forgalomtechnikai tervezéseket, és egyéb utazóközönségi szolgáltatásokat.

A BME Viking Kft. egy előre betanított YOLO (You Only Look Once) objektumdetektáló neurális hálózat felhasználásával képes a járművek (buszok, személyautók és teherautók) detektálására, valamint a detektált jármű rendszámának felismerésére és elolvasására. A bemutatott demó és annak kódja, valamint dokumentációja az alábbi linken érhető el:

BME Viking járműdetektálás

Demók

Új mérnöki terület alapkővének letétele valósult meg ZalaZONE-ban

Új mérnöki terület alapkővének letétele valósult meg ZalaZONE-ban

2022. szeptember 12-én a Bosch új mérnöki központjának ünnepélyes alapkőletétele zajlott Zalaegerszegen, a ZalaZONE-ban. A mérnöki központ kétszáz új, magas képzettséget igénylő munkahelyet teremt majd a régióban, mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Emellett az eseményen együttműködési szándéknyilatkozatot írtak alá a Széchenyi István Egyetem és a Bosch csoport képviselői.

Tovább
A digitális fejlettség mérése itthon és Európában

A digitális fejlettség mérése itthon és Európában

A Digitális Gazdaság és Társadalom Index (Digital Economy and Society Index - DESI) egy olyan indexszám, amelynek segítségével összevethető az Európai Unió tagállamainak digitális fejlettsége. Ez az indexszám öt dimenzió alapján kerül kiszámolásra.   

Tovább
Milyen megoldás létezik a KKV számára a hosszú fizetési határidőre?

Milyen megoldás létezik a KKV számára a hosszú fizetési határidőre?

A Világgazdaság internetes hasábjain jelent meg egy cikk Dr. Réti Bálint tollából, aki a Péntech társalapítója, a Magyar Fintech Szövetség elnökhelyettese. A cikkben a KKV-k finanszírozási lehetőségeiről, valamint a likviditási nehézségek megoldásairól értekezik az író. 

Tovább
Betöltés..